PostHeaderIcon Вести

ОДРЖАВАЊЕ РЕДОВНЕ СЕДНИЦЕ УДРУЖЕЊА ТОПЛИЧАНА У БЕОГРАДУ

На основу Статута Удружења Топличана у Београду, сазивам 12. редовну седницу УО, НО и секција  Удружења, са следећим

ДНЕВНИМ РЕДОМ

 1. Информисање о активностима Удружења у претходном периоду (сахрана дугогодишњег члана Удружења Ранђела Јанићијевића, завршни рачун за 2018.год., Гостовање наших чланова на Вече Топличана у Нишу, Успешно обележена Слава Удружења Топличана у Београду, …  )- известиоци председник Удружења и активни чланови Удружења,
 2. Информисање о будућим активностима Удружења  ( а. Припреме за Сабор у Конџељу 2019 и формирање организационог одбора – председник одбора и домаћин Сабора Бранко Маслаковић, б. Припреме за Топличко вече 2019 у Београду и формирање организационог одбора - председник Организационог одбора Владан Вукадиновић, в. Научни скуп лекара из Топлице у Београду који ће се одржати  24.03.2019.год. у просторијама Српског лекарског друштва у Београду ,… )- известиоци председник Удружења и активни чланови Удружења
 3. Разно

Седница ће бити одржана у седишту Удружења дана 21.03.2019.год. са почетком у 17:00 часова

С поштовањем,
председник Удружења
Драган Владисављевић


 

ОБЕЛЕЖЕНА КРСНА СЛАВА УДРУЖЕЊА

Данас 26.02.2019.год. је Свети Симеон Мироточиви, Крсна Слава Удружења Топличана у Београду. Овај велики владалац српског народа, ујединитељ српских земаља,творац независне српске државе, бранитељ Православља, истребитељ јереса служи нам за понос наше српске историје!

Овогодишњи домаћин Славе Удружења је био истакнути и угледни Топличанин проф. Бранко Маслаковић. У присуству великог броја активних чланова Удружења Топличана (председник Удружења Драган Владисављевић, чланови УО,НО и секција Стојан Цветковић, Бранко Маслаковић, Жељко Атанасковић, Нада Протић, Драган Миленковић, Предраг Јаковљевић, Владан Вукадиновић, Радослав Јоцић, Слоба Миљковић, .. ) и пријатеља Топличана, Слава је прослављена у ресторану „БЕЛРИВЕР“ у Београду. Свећење водице обавио је духовни отац Удружења Топличана отац Виталиј Тарасјев, уз спремљени славски колач, жито, свећу и црно вино.

Након резања славског колача, једногласно је договорено да угледни Топличанин Драган Миленковић буде домаћин за наредну славу Удружења.

Отац Виталиј Тарасјев је пренео честитке Његове Светости Патријарха српског г.Иринеја и пожелео још пуно успешних година у којима ће се славити афирмација Топлице кроз многобројне активности које наше Удружење спроводи.

Подсећамо да се ове године обележава 102 година од Топличког устанка подигнутог у селу Мачковац код Куршумлије, против бугарске и аустроугарске окупације за време Првог светског рата. Потомци славног Гвозденог пука посебно су искористили данашњи дан како би обележили сећање на наше славне предке који су дали животе како би данашње генерације живеле животе на слободној српској земљи.

Последње ажурирано ( среда, 13 март 2019 12:42 )

 

Обележавање Славе Удружења Топличана у Београду

Уважени Топличани и пријатељи,

поштујући древну српску традицији, српски народ организује и обележава велики број крсних слава. Тако и наше Удружење има, и сваке године дана 26 фебруара обележава (на челу са изабраним Домаћином Славе) своју Крсну славу Св.Симеон Мироточиви.

Овогодишњи Домаћин славе ће бити проф Маслаковић Бранко. Удружење својом славом прославља родоначелника Српске државе Св.Симеона Мироточивог-Стефана Немању, који је у нашој Топлици започео Српску духовност градећи прве задужбине-манастире Св.Николу и Пресвету Богородицу.

Крсна Слава Св.Симеон Мироточиви ове године биће организована и прослављена дана 26.02.2019.год. од 18:00 часова у Београду, у ресторану БЕЛРИВЕР (Ул.Кеј ослобођења бр.11ф).

У циљу потпуне организације ове свечаности, молимо чланове Удружења,Топличане и пријатеље Топличана да потврде свој долазак до 25.02.2019.год. до 12:00 часова на број телефона 063 241195 (Бранко Маслаковић).

У уверењу да ћете се одазвати нашем позиву желимо Вам свако добро.

РУКОВОДСТВО УДРУЖЕЊА ТОПЛИЧАНА У БЕОГРАДУ

 

ТОПЛИЧКО ВЕЧЕ 2018 - ОДЛУКА О ОРГАНИЗАЦИОНОМ ОДБОРУ

Последње ажурирано ( четвртак, 04 октобар 2018 17:44 )

 

Овогодишње ТОПЛИЧКО ВЕЧЕ у Београду одржаће се 23.новембра у ресторану „БЕЛВУД“ у Београду

У петак, 23.новембра 2018.године (са почетком од 20 часова) одржаће се традиционално дружење „ТОПЛИЧКО ВЕЧЕ 2018“, у ресторану «Белвуд» у Београду, у улици Кнеза Вишеслава бр.27, Кошутњак, Пионирски град

Циљ овог дружења, на коме ће се окупити око 500 гостију (Топличани и пријатељи Топличана), је ширење пријатељства и промовисање топличког краја преко привредно-туристичких потенцијала.
Сваке године, једна од топличких општина је ДОМАЋИН овог традиционалног дружења. Домаћинство подразумева могућност видео презентације општине, организовања и довођења свих успешних привредних субјеката са територије своје општине, који ће изложити своје производе и упознати госте са могућим привредно-туристичким потенцијалом. Поред тога, општина Домаћин има могућност да за то вече приреди културно- уметнички програм и доведе успешну музичку групу са своје територије која ће уједно да се промовише у Београду и да забавља присутне госте уз музику. Такође, уколико домаћин сматра да је потребно, може да обезбеди водитеља који ће на адекватан начин да води програм вечери.

Ове године, по устаљеном редоследу општина Житорађа је Домаћин „ВЕЧЕ ТОПЛИЧАНА 2018“ у Београду.

Улазнице (и купони) се могу обезбедити у периоду од 15.10. до 20.11.2018.год. на следећим местима, и то:

 • Ауто сервис Килер, Улица Тошин бунар 63Б, Београд. Контакт: 063 206723 (Стојан Цветковић). Сваког радног дана у периоду од 08:00 – 17:00 часова
 • Туристичка агенција «СОНИК ТУРС», Улица Булевар краља Александра 112, Београд. Контакт: 063 201163 (Пеђа Јаковљевић). Сваког радног дана у периоду од 10:00 – 18:00 часова

Обезбеђена улазница (и купон) омогућава добијање пића добродошлице и комплетан мени уз музички програм.
Поред тога, коришћење паркинга за све госте, за цело вече је бесплатно.
Добро је да се дружимо и да имамо некога с ким можемо да будемо онакви какви јесмо.
Руководство Удружења топличана у Београду


Последње ажурирано ( четвртак, 04 октобар 2018 17:33 )

 

11. редовна седница Удружења Топличана у Београду

На основу СТАТУТА УДРУЖЕЊА ТОПЛИЧАНА У БЕОГРАДУ сазивам 11. редовну седницу, са следећим

ДНЕВНИМ РЕДОМ:

 1. Информисање о активностима Удружења у претходном периоду – известиоци председник и активни чланови Удружења
  • обезбеђење просторија за рад Удружења (предлози, формирање одбора, динамика активности, …)
  • учествовање у активностима на припреми и изградњи Спомен парка Топличком гвозденом пуку у Прокупљу (прве активности у вези отварања су планиране од 08 октобра, вредност средстава за изградњу 40 милиона дин., )
 2. Информисање о будућим активностима Удружења – известиоци председник и активни чланови Удружења
  • припрема и организација Топличко вече 2018 (утврђивање датума, места, протокола, формирање организационог одбора, ...)
 3. Сарадња са другим Удружењима грађана – известиоци председник и активни чланови Удружења,
 4. Пројекат промовисања успешних привредних субјеката чији су власници Топличани и пријатељи Топличана у Београду – известиоци председник и активни чланови Удружења
 5. Разно

Седница ће бити одржана дана 21.09.2018. године у седишту Удружења са почетком у 17 часова.

ПРЕДСЕДНИК
Драган Владисављевић


Последње ажурирано ( понедељак, 24 септембар 2018 09:37 )

 

Успешно одржан 16. Светоплички Видовдански сабор у Конџељу

Уважени пријатељи,

У своје лично име и у име свих чланова Удружења Топличана у Београду Вас обавештавамо о успешно одржаном 16.Светопличком Видовданском Сабору у Конџељу. Наиме, у организацији Удружења Топличана у Београду и Нишу, свих топличких општина, Топличког управног округа и Црквене општине Конџељ одржан је 16. Светоплички Видовдански сабор, који је почео литургијом у цркви Светих архангела Михаила и Гаврила, у част и помен косовским јунацима и јунацима Топличког устанка.

-Видовдан је један од најзначајнијих православних празника. То је дан када Срби треба да се поклоне својим јунацима који су на Косову 1389.године дали своје животе. Српски народ се кроз векове борио против туђина за своју слободу. Због тога је Видовдан дан када треба да се запитамо ко смо, шта смо и одакле смо. За Топлицу је овај празник изузетно важан. Сви знају шта је народ овог краја кроз векаове трпео, које жртве и патње је поднео да би имао своју слободу, породицу, цркву, школу, болницу и све оно што је потребно за живот. Уз помоћ и веру у Бога наш народ се враћа својим коренима, својој православној вери, свом бићу, изјавио је еписком Арсеније и додао да је добро што се ови сабори одржавају на Видовдан и што на њима долази велики број људи, не само из Топлице, него и из других крајева Србије. Владика Арсеније је подвукао да се треба вратити својим коренима и да је за овај крај неопходно да се заустави одлазак људи са својих огњишта.

– Нешто што су нам потомци оставили никоме не смемо да поклонимо. Због тога је потребно да се уз Божију помоћ рађа што већи број деце, да млади остану у свом родном селу и формирају своје породице, рекао је владика Арсеније

Након литургије Сабор је свечано отворио овогодишњи домаћин, Радивоје Шмигић. Он је поздравио присутне представнике Удружења Топличана из Београда и Ниша, представнике Топличког округа И топличких општина, Војске, Полиције, јавних установа, привреднике, уметнике, научне раднике госте и мештане. Домаћин овогодишњег Видовданског сабора Радивоје Шмигић наглашава да је оживљавање села најбољи пример очувања своје вере,традиције, обичаја и културе. Моја мисија за Видовдан је много скромна и она се односи на оживљавање српских села, а посебно топличких. Са овом мисијом прво сам кренуо од свог села Товрљана. Уз божију помоћ, људи добре воље и локалне самоуправе, након више од 20 година паузе, у селу се поново чује школско звоно, обновљена је црква Света Петка, подигнути нови засади под воћем, поправљени путеви. Све ово допринело је и повратку људи који су почели да обнављају своје порушене куће, рекао је Шмигић и истакао да вера и свети храмови могу допринети да се живот врати и у напуштеним селима.

Традиционалне Видовданске повеље су за заслуге у развоју и промоцију привредних и културних вредности топличког краја добили најуспешнији људи пореклом из Топлице, који су током ове године дали свој допринос развоју Топлице и очувању српства и традиције српског народа.

Повеља „Југ Богдан“ додељена је домаћину Сабора Радивоју Шмигићу, Повеља „Бошко Југовић“ додељена угледном човеку, привреднику, хуманисти и члану УО Удружења Топличана у Београду Драгану Миленковићу, Повеља „Косанчић Иван“ додељена је родољубу, угледном човеку и члану Удружења Топличана у Београду Саши Павловићу и Браниславу М. Аранђеловићу, Повеља „Царице Милице“ - Марији Илић, Повеља „Милана Топлице“ - Градимиру Петровићу и генерал мајору Храниславу Стевановићу.

На Сабору је, као и претходних година, промовисан часопис „Топлички венац“. У богатом културно- уметничком програму учествовао је Црквени хор „ Свети Прокопије“ и глумци прокупачког позоришта.
– И ове године чланови Удружења Топличана у Београду, Завичајног удружења у Нишу, свих топличких општина, и црквене општине Конџељ су успешно организовали 16.Светоплички Видовдански Сабор у Конџељу. Састали смо се овом светом месту да обележимо овај свети српски дан.Традицију успешно настављамо са циљем да ширимо јединство свих Топличана, пријатељство, промовишемо православље и српство, као и да у складу са својим могућностима помогнемо развоју Топличког краја, рекао је Драган Владисављевић, председник Удружења Топличана у Београду.

Сабораши из Конџеља су имали посебну част што су угостили И бројне пријатеље Топличана из Србије И дијаспоре.

У жељи да ћемо и даље путем заједничких успешних активности потврђивати заједничко пријатељство, ширити идеје православља, организовати манифестације и саборе срдачно Вас поздрављамо.

С уважавањем
Удружење Топличана у Београду
Председник Драган Владисављевић

Последње ажурирано ( четвртак, 05 јул 2018 16:24 )

 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 1 од 452
Пријатељи портала
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
НОВО

Ваше прилоге за
Топлички венац
од сада можете слати на
ОВУ АДРЕСУ

Претрага
Анкета
Да ли вам се допада портал Удружења?
 
Пријава корисника